Ca și sondele geotermale, colectorii de căldură geotermală (GHC) sunt schimbătoare de căldură care utilizează energia termică a pământului. În medie, colectorii de căldură geotermală sunt instalați la 30 cm sub linia de îngheț. Datorită modului în care sunt așezate țevile, care este similar cu încălzirea prin pardoseală cu forma sa meandrică, colectorii de căldură geotermală ocupă o suprafață mare de teren care nu poate fi construită ulterior. Suprafața de instalare este aproximativ dublă față de suprafața care urmează să fie încălzită.
Căldura din sol încălzește saramura - un amestec de apă și antigel - care circulă în interiorul conductelor colectoarelor geotermale până când se evaporă. Apoi, pompa de căldură geotermală comprimă aburul și astfel crește temperatura, care este apoi transferată în rezervoarele de stocare a căldurii pentru încălzire și apă de serviciu.
Deoarece lucrările de foraj nu sunt foarte profunde, de obicei nu sunt necesare autorizații. Cu toate acestea, colectorii de căldură geotermală fac obiectul unei notificări. Colectorii de căldură geotermală sunt mai ieftini decât sondele geotermale datorită lucrărilor de construcție mai puțin complicate, dar nu se apropie de eficiența acestora din cauza posibilelor fluctuații de temperatură. Fiind parte a unei pompe de căldură cu apă sărată, acestea sunt subvenționate de către guvern.