Un colector solar termic este destinat energiei termice solare pentru producerea de căldură, iar modulul solar este destinat sistemului fotovoltaic pentru producerea de energie electrică. Căldura produsă este utilizată pentru a încălzi apa, pentru a asigura încălzirea sau pentru a completa un alt sistem de încălzire.
În mod obișnuit, colectorul solar este instalat pe acoperiș sub forma unui colector cu plăci plate sau tuburi vizibile. În plus, există și alte tipuri de colectoare solare care nu sunt la fel de comune, cum ar fi colectorul de aer, care utilizează aerul ca mediu de transfer de căldură, și colectoarele hibride care combină energia fotovoltaică și energia termică solară. Colectorii solari certificați cu "Solar Keymark" sunt eligibili pentru subvenții guvernamentale.
În cazul colectoarelor solare izolate termic, absorbanții solari se încălzesc ca urmare a radiației solare și transferă căldura către un mediu purtător, care constă de obicei într-un amestec de apă. Un schimbător de căldură utilizează mediul purtător încălzit pentru a încălzi apa de încălzire și, într-un circuit de încălzire separat, apa de serviciu; aceasta este apoi pompată fie imediat la punctele de captare, fie într-un rezervor de stocare a căldurii solare pentru utilizare ulterioară.