Energia solară este termenul comun pentru energia electrică generată de sistemele fotovoltaice. Energia naturală a soarelui este folosită ca sursă de energie și transformată în electricitate prin intermediul tehnologiei fotovoltaice.
Sistemele de generare a energiei solare constau într-o rețea de module fotovoltaice, care la rândul lor constau din celule solare interconectate. Celulele solare sunt fabricate din siliciu. Atomii încărcați pozitiv și negativ din stratul superior reacționează la radiația solară și migrează între numeroasele straturi din cadrul celulelor solare. Un invertor din cadrul sistemului fotovoltaic transformă curentul continuu generat în curent alternativ, adică în energie electrică de uz casnic.
Pentru ca electricitatea solară generată să nu fie consumată imediat sau să nu fie introdusă în rețeaua publică atunci când este necesar, sistemele fotovoltaice au, de obicei, un rezervor de stocare a energiei solare. Atunci când sunt utilizate în combinație cu alte generatoare de energie, cum ar fi pompele de căldură, energia termică solară sau alte sisteme de încălzire care au nevoie de energie electrică pentru a funcționa, sistemele de energie solară pot asigura un grad ridicat de independență față de furnizorii de energie electrică. Energia solară este, ca și alte energii regenerabile, subvenționată