Recuperarea căldurii (HR) extrage energia termică din aerul ambiant utilizat sau din apa uzată și o face utilizabilă pentru a reduce consumul de energie primară Acest lucru economisește energie, reduce costurile și reduce emisiile de CO2. Cele trei tipuri de recuperare a căldurii sunt recuperarea și regenerarea, precum și recuperarea prin pompe de căldură.
În cazul recuperării recuperative a căldurii, mediile de transfer de căldură proaspete și cele utilizate (aer sau apă) circulă în fluxuri separate. Mediul de transfer de căldură care curge alternativ prin plăcile unui schimbător de căldură cu plăci asigură un transfer de căldură aproape fără întreținere, igienic și, prin urmare, recuperarea.
În cazul recuperării regenerative a căldurii, căldura este stocată într-un rezervor de stocare a căldurii. Un exemplu tipic este schimbătorul de căldură rotativ, în care energia stocată a agentului termic utilizat trece în cel nou. Acest tip de recuperare a căldurii nu este la fel de igienic ca metoda recuperatorie și necesită mai multă întreținere.
În cazul recuperării căldurii cu ajutorul pompelor de căldură, nu numai că se utilizează căldura din agentul termic consumat, dar aceasta este și amplificată prin compresie, astfel încât să poată fi utilizată pentru încălzire și pentru apa de consum.